Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας σε ειδική εκδήλωση για την καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα
Σε ειδική εκδήλωση για την καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα, με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρήστο Δήμα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», τον συντονισμό της οποίας είχε ο κ. Σπύρος Πολίτης, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΤΑ-ΠΔΕ).
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε εκτενώς στον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, τόνισε ωστόσο πως η καινοτομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, θα πρέπει να αποτελέσει δομικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, κάτι το οποίο απαιτεί εξοικείωση και τεχνογνωσία εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νικολούτσος προσκάλεσε τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρήστο Δήμα να συμμετάσχει σε σχετική εκδήλωση που προτίθεται να διοργανώσει το Επιμελητήριο Ηλείας, με στόχο την εκπαίδευση των επιχειρήσεων της Ηλείας αναφορικά με τους τρόπους και τη διαδικασία ανάπτυξης, διαχείρισης κι εκμετάλλευσης της καινοτομίας, με τρόπο εύγλωττο και κατανοητό, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να επιτύχουν υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας αναφέρθηκε στο «παράδοξο» της Ηλείας, μια περιοχής που ενώ στο παρελθόν είχε να επιδείξει μεγάλους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στην καλλιέργεια κι εμπορία σταφίδας καθώς και στενή σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, μέσω της λειτουργίας ινστιτούτων υποστήριξης (με χαρακτηριστικότερο όλων αυτό της σταφίδας, που βρισκόταν στην είσοδο του Πύργου), πλέον έχει αφεθεί στο περιθώριο των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
Ο κ. Νικολούτσος επικεντρώθηκε στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ηλεία, χαρακτηρίζοντάς την ως καταδίκη για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία που ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους σύνδεσης έρευνας και παραγωγής, την εξακτίνωση της αναπτυξιακής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο και την ανάπτυξη της καινοτομίας «δίπλα» στον αγρότη και τον παραγωγό. Αντ’ αυτού, τόνισε ο κ. Νικολούτσος, η Ηλεία, ένας τόπος με υποδομές, τεράστιο αρδευτικό δίκτυο και μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς πανεπιστημιακά ιδρύματα, χωρίς ερευνητικά κέντρα, χωρίς προοπτική…
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας υπερθεμάτισε ακόμα μια φορά της ανάγκης για συνύπαρξη έρευνας και τεχνολογίας, ζήτησε καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξης της Περιφέρειας και τόνισε πως θα πρέπει ο κάθε τόπος να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Τέλος, ο κ. Νικολούτσος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας στην υλοποίηση της στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας, έχοντας επενδύσει χρόνο και κόπο στην καλλιέργεια και διατήρηση ενός δικτύου συνεργασίας με εταίρους από χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία, η Σλοβενία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, αποτελώντας τους μοναδικούς φορείς που έχουν αναλάβει ανάλογη δράση στην περιοχή και κάλεσε τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής να στηρίξουν εμπράκτως αυτή την προσπάθεια.